szombat, április 04, 2020
Text Size

CTP segédlet

CTP rendszeren történő levilágításhoz az anyagokat kompozit PDF file-ban kérjük leadni, lehetőség szerint a file feleljen meg a PDF/X-1a szabványnak. (kompozit, Acrobat 4, 6 (PDF 1.3, 1.5) kompatibilis, az összes betű és kép beágyazva, csak CMYK (eszközfüggő), szürkeárnyalatos és spot színeket tartalmazzon, a trimbox és a bleedbox legyen definiálva, output intent profile és trapping beállítva)

Tudnivalók a PDF filekészítéséhez
Képek
● CMYK vagy szürke-árnyalatos, raszteres képeknél minimum 250-300 dpi felbontás.
(A képek felbontását az Adobe Acrobat 6 és 7 Preflight funkciójával tudja ellenőrizni!)
● A képekhez JPG tömörítést csak maximális minőségi beállítás mellett használjon.
● A képekhez csak nyomdai kivitelezésre alkalmas fileformátumokat használjon (TIFF, JPG, EPS, PDF).
● Ne használjon DCS EPS file-t olyan programban, amelyik nem tud nagyfelbontású kompozit postscript-et készíteni belőlük (pl. QuarkXpress).
● Postscript file nyomtatásakor ne használja a kiadványszerkesztő program OPI funkcióját.

Betűtípusok
● Az összes betűtípus legyen beágyazva (vagy legörbítve), a nem beágyazott betűtípusok helyett a RIP Courier betűtípust fog használni! (A dokumentumban használt betűtípusokat az Adobe Acrobat Document Properties/Fonts funkciójával tudja ellenőrizni!)

Színek
● A nyomáshoz átadott PDF file csak CMYK és direkt (spot, pl. Pantone) színeket tartalmazzon.
● A dokumentumban csak azok a színek legyenek direkt színként meghatározva, amelyeket direkt színként kérnek nyomni! (A direkt színeket az Acrobat 6 Separation preview / Acrobat 7 Output Preview funkciójával tudja ellenőrizni!)
● A színes háttéren lévő 100% fekete színű grafikai elemek, vonalas ábrák, szövegek felülnyomósak legyenek (overprint).
● A kis méretű fekete színű grafikai elemek, Vonalas ábrák, szövegek csak a fekete színkivonaton szerepeljenek.
● Formalakkozott és stancolt munkáknál a lakkot illetve a stancot külön file-ban kérjük, úgy, hogy a lakk vagy stanc és a grafika oldalmérete egyforma legyen (a lakk vagy stanc pdf-je a grafika „fölé” helyezve a megfelelő helyre essen).
● Fekete max. összetétele: – Műnyomó: 360%, – Ofszet: 270%–320%

Oldalak, kifutó
● Az oldalak kilövés szerinti montírozását mi végezzük, a PDF file-ban az oldalak egyesével (nem oldalpárban), olvasás szerinti sorrendben (1, 2, 3...) következzenek.
● Több oldalas kiadványoknál – lehetőség szerint – az egész kiadványt egy PDF file-ban kérjük átadni.
● Ragasztókötött munkáknál a borítót külön file-ban, oldalpárban, a gerincméret jelölésével kérjük leadni.
● Ügyeljen arra, hogy az átadott PDF file tartalamazzon kifutókat (általában 2–3 mm, stancolásnál min. 5mm) és vágójeleket.
● A szerkesztő programban a kiadvány vágott méretét állítsa be oldalméretnek és a postscript file nyomtatásakor használja a program kifutó (bleed) és vágójel (crop marks, registration marks) funkcióját.
● Oldalpárban szerkesztett munkáknál (pl. könyvek) a lap kötésbe kerülő oldalán is hagyhat kifutót.
● Ha a kiadvány üres oldalakat is tartalmaz, azok kerüljenek bele a PDF file-ba is.
PDF file készítése
● PDF file-t a kiadványszerkesztő programból nyomtatott postscript file-ból az AdobeDistiller programmal tud készíteni. A postscript file nyomtatásakor olyan ppd-t, nyomtatómeghajtót használjon, amelyik lehetővé teszi a megfelelő oldalméret és felbontás beállítását. (Pl. az Adobe PDF ppd*)
● Az Acrobat Distiller beállításához használja az általunk biztosított joboptions file-t* vagy ennek hiányában használhatja a PDF/X-1a vagy Press Optimized beállítást.
● Amire mindenféleképpen ügyeljen a Distiller beállításainál: General: Compatibility > Acrobat 4, 6 (PDF 1.3, 1.5) Fonts: Embed all fonts; Color management beállításoknál: Leave Color Unchanged.
● A kész PDF file-t az Adobe Acrobat (NEM az Acrobat Reader) programmal tudja ellenőrizni.

Néhány tipp az ellenőrzéshez:
● kapcsolja be az Overprint preview funkciót a felülnyomások ellenőrzéséhez
● használja a Separation preview (Acrobat 6) / Output Preview (Acrobat 7) funkciót a direkt színek és a felülnyomások ellenőrzéséhez.
● használja a Preflight funkciót a dokumentum ellenőrzéséhez (képek felbontása, betűtípusok, PDF/X-1a szabvány, stb.)

Egyéb információk a PDF formátummal és a nyomdai kivitelezésre alkalmas PDF file-ok készítésével kapcsolatban
● A programok sajátosságainak megismeréséért és a munka későbbi szakaszában esetleg nehezen kijavítható hibák elkerüléséért kérjük, a munka megkezdése előtt tanulmányozza át az Ön által használt programok kézikönyveit és a gyártó weboldalán található egyéb dokumentációt, segédleteket.
● Telepítse a használt programok legújabb frissítéseit.
● Hasznos weboldalak: www.pdf-x.com; www.adobe.com/studio/printpartners.adobe.com/public/developer

Anyagleadással kapcsolatos egyéb tudnivalók:
● Az átadott anyag csak a termék gyártásához szükséges állományokat tartalmazza!
● A PDF file-ok nevei lehetőleg utaljanak a munka nevére és bennük található oldalakra.
(Pl. evkonyv 1-50.pdf, evkonyv borito.pdf)
● Hajtott, stancolt, vagy egyéb különleges kötészeti megoldásokat igénylő munkáknál – a félreértések elkerülése végett – nyomtatott hajtási mintát, egyértelmű leírást kérünk.
● Levilágítás előtti digitális szín vagy oldal- és ívellenőrzési proof, printer levonat igényét kérjük előre jelezze!
● Kérjük a csak végleges, Ön és a megrendelője által jóváhagyott anyagot küldjön, a leadott anyagokon tartalmi ellenőrzést nem végzünk (pl. helyesírás, tördelési hibák, elcsúszott képek stb.).

Adathordozók
● CD, DVD lemez
● pendrive
● külső Firewire vagy USB merevlemez (Windows vagy Mac)
● e-mail (5 MB-ig, a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre)
● FTP: igényét kérjük jelezze e-mail-en vagy telefonon

Elérhetőség:
– ctp anyagleadás, előkészítéssel kapcsolatos technkai segítség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Amennyiben a kapott anyag nem felel meg a CTP segédletben leírt paramétereknek, úgy 3 500 Ft + Áfa szerkesztési óradíjért vállaljuk az átalakítást.

A kilövés, vagy digitális montírozás egy olyan folyamat, mellyel csökkenthető a nyomdaköltség, mivel nincs szükség kézi montírozásra. Ezt kilövési séma alapján szintén a kapott PDF állományokból állítjuk össze DÍJMENTESEN!

 

Reklámajándék

Magyarország egyik legnagyobb választékáért kattintson a képre!

ajandektargyak

WebShop